Gelin Kaynana Sorunları Nasıl Çözülür?

Gelin kaynana sorunları ne yazık ki geçmişten günümüze hız kesmeden devam etmekte. Bunun sonucunda, eşler arasında ortaya çıkan bazı sorunları da göz ardı etmemek gerekiyor. Erkek anneleri bazen biraz fedakarlık etmeli ve kaybetmemek uğruna savaştıkları kaynana imajından biraz ödün vermeli; ama yine de, oğlunu gelini ile paylaşmak istemeyen kaynanalar var. Hal böyle olunca, gerek yuvasının huzuru, gerek kafasının rahatı için, kaynanamla nasıl iyi geçinirim, kaynanamla nasıl baş edebilirim diyen gelinler var. Peki gelin kaynana sorunları nasıl çözülür? İşte yanıtları:

Gelin Kaynana Sorunları Nasıl Çözülür?
Kaynanamla Nasıl Baş Edebilirim?
Kaynanamla Nasıl İyi Geçinirim?

■ Kaynananıza her zaman saygılı, sevgili olmalı; onun eşinizin annesi olduğunu unutmamalısınız. Eğer eşinizi seviyorsanız, annesini de sevmelisiniz. Bir insanla evleniyorsanız, onun ailesi ile de evleniyorsunuz demektir. Kapıyı kapattığınızda herkes dışarda kalır, ama eşinizi ailesinden uzak tutmak gibi bir yanlış düşünce içerisine girmemelisiniz. Unutmayın, annesi onu, siz gelip de elinden alın diye yetiştirmedi. Kaynananızı anlamaya çalışın. Eğer ortada bir sorun varsa ya da olacağını hissediyorsanız, kibar bir şekilde sorunu ele alıp çözmeye çalışın. Böylece kayınvalideniz de durumdan rahatsız olmayacaktır.

■ Bir insan ile evlenmek demek, onun kültürünü kabul etmek ve uyum sağlamaya hazır olmak demektir. Alışmak kolay mı? Değil tabi ki. Ama unutmamanız gereken bir nokta var ki, alışmak için çaba harcamalı; onlar gibi olmaya çalışmalısınız. Tabi onlar da size, anlayışlı bir şekilde kurallarını öğretmeli. Tüm bunlar zaman gerektirir. Sabırla halletmeye hazır olmalısınız.

■ Eğer kayınvalidenizle aranızda bazı sorunlar varsa, bir de sizin kültür seviyeniz ondan iyi ise her söylediği size, tabiri caizse batar. Dinlemek istemez, terslemeye çalışırsınız. Ama bu hatayı yapmamalısınız. Onun size söylediği her şey sizin iyiliğiniz ya da eşinizin iyiliği içindir. Kültür seviyesi sizden düşük dahi olsa, akıl akıldan üstündür. Onu dinleyin, anlamaya çalışın. Düşünün. Mantıklı ise uygulayın. Değilse, onun size anlattığını neden yapamayacağınızı, onun anlayabileceği şekilde anlatın.

■ Kayınvalidenizin size söylediği şeylere alınmayın. Kişisel anlamda almayın. İnsanlar bazen düşünmeden konuşabilir ve söylediklerinin nereye gittiğini bilmezler. Sonradan farkına vardıklarında ise üzülürler. Kayınvalidenizin söylediği şeylere alınır ve ona göre tepki verirseniz, sonrasında aranızdaki diyalog dağılacaktır. Bu hatayı yapmayın; siz toparlayıcı olun.

■ Bazı konuları konuşmak canınızı sıkabilir, sinirlerinizin bozulmasına neden olabilir. Konuşmaya devam etmek ortaya tartışmaları çıkartabilir. Bu durumun oluşmasını önlemektense konuyu, kibarca değiştirmeyi tercih edin. Takılmayın, uzamasına izin vermeyin.

■ Kayınvalideniz size, oğlu ile ilgili konularda, bitip tükenmeyen tavsiyelerde bulunabilir ve bu tavsiyelerden siz sıkılabilirsiniz. Ama sıkıldığınızı ona belli etmeyin. Bunun yerine, verilen aynı tavsiye de olsa tekrar tekrar dinleyin. Sonrasında da, her seferinde aynı şeyi söyleyin; gerekeni yaptığınızı anlatın. Kayınvalideniz sürekli aynı şeyi söylüyorsa, siz de aynı cevabı vermelisiniz. Anneler çocukları ile gerektiği gibi ilgilenildiğinden emin olmak isterler. Sürekli aynı şeyleri tekrarlamaları bundandır.

■ Annesi ile tartışmalarınıza kesinlikle eşinizi dahil etmeyin. Sizin tarafınızda olmasını beklemeyin. Her ne kadar uzun zamandan beri birlikte olursanız olun, annesi de eşiniz için çok önemlidir. Yapabileceğiniz en iyi şey, eşinize durumu anlatmak ve çözebilmek adına elinizden gelen her şeyi yaptığınızı söylemektir. Bunu ona, ikna edici bir şekilde de göstermelisiniz.

■ Kayınvalideniz size deneyimleri konusunda önerilerde bulunabilir. Ancak siz, kendi deneyiminizi kendiniz edinmek isteyebilirsiniz. Bu noktada kibar bir şekilde sınırlarınızı belirlemeyi bilin. Bunu kayınvalidenize de kibarca ifade edin; onu kırmadan…

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.